Instagram
TOP
Image Alt
www.tz-milna.hr

Kalaton

Sportsko i edukacijsko natjecanje

O kalatonu

Kalaton je sportsko a ujedno i edukacijsko natjecanje sudionika svih dobnih skupina kojim se povezuju sport i rekreacija sa kulturološkim upoznavanjem naselja kroz jedinstvenu utrku s raznim segmentima.

Riječ kalaton nastala je od kombinacije riječi maraton i kala, dva pojma koja čine osnovu ovog sportskog natjecanja. Kalaton je nastao iz želje da se aktivnim sudjelovanjem sudionici upoznaju s naseljem u kojem se odvija utrka te da se stvore drugačije rute trčanja koje samom svojom strukturom čine natjecanje zanimljivijim iz fizičkog aspekta gledanja ali i kulturološkog.

”Kale” u dalmatinskom dijalektu znače ulice i označavaju pojam uskih kamenih ulica u starim dalmatinskim naseljima koje većinom nisu prohodne za automobile. U naselju Milna, na Braču, gdje je i nastao Kalaton, postoji glavna riva te niz kala koje međusobno povezuju dijelove naselja te sve imaju izlaz na rivu.

Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stara naselja sa novim. Prolazi preko škole, crkve i ostalih kulturoloških punktova, povezujući unutrašnjost mjesta s obalom pa tako sve od starta do cilja. Na taj se način sudionici upoznaju sa poviješću mjesta na jedan posve drugačiji način. Kale su različite, dijelom betonske, kogulavane (stari način popločavanja) kala kamenim oblucima), zemljane, kamene, čime se ujedno i upoznaje natjecatelje sa brojnim starinskim i novim načinima popločavanja ulica. Segmenti ruta su brojni, dijelom ravni dijelom sa uzbrdicama a često i stepenicama što ujedno i otežava natjecanje ali i čini ga zanimljivijim.

Kalaton se održava u kolovozu te je zanimljiv posebno stranim turistima koji ga vide kao zanimljiv način razgledavanja mjesta.
Kalaton je podijeljen na natjecateljski dio i večernji dio kroz zabavu za sudionike. Natjecateljski dio sastoji se od dječjeg Kalatona za djecu do 13 godina i natjecanje za odrasle.

You don't have permission to register