TOP
Image Alt
www.tz-milna.hr

Bobovišća

Na zapadnom dijelu otoka Brača i samo 2,3 kilometra od Ložišća, na cesti prema Milni nalaze se Bobovišća. Osnovana od strane naseljenika koji su pred Turcima bježali iz bosanskog Bobovca po kojem su i dobila ime razvijaju se tek nakon uporne borbe za otcjepljenje od milnarske župe godine 1687 godine. Tada, naime, dobivaju kapelana, a 1750. godine postaju samostalna župa.

Iz akata o otcjepljenju vidi se da se Bobovišća nazivaju još i Stanac Dolac. Skupa s Ložišćem to je mjesto imalo 1674e godine 220 stanovnika. Bobovišća imaju bogatu povijest o kojoj, između ostalog, svjedoče i župna crkva Sv. Juraja iz 17. stoljeća i srednjovjekovna crkva Sv. Martina.

Sagrađena u prvoj polovini 19. stoljeća kuća Cerinić Gligo usred prostranog vrta kao monumentalna dvokatnica s visokim potkrovljem nalazi se u Bobovišću na zapadnoj strani prema luci Bobovišće. Građena je od krupnih klesanika u pravilnim redovima s pet prozorskih osi na dužim i dvije na užim pročeljima. Kuća Gligo, je spomenik arhitekture i jedan od najljepših primjera arhitekture toga vremena te je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

You don't have permission to register