Instagram
TOP
Image Alt
www.tz-milna.hr

Prva škola (Milna)

PRVA ŠKOLA (Milna)

Smatra se da je prva škola postojala 1834. godine a možda i ranije. To nije bila škola za običan puk već za djecu milnarskih bogataša. Službeno je škola počela s radom 1848./49. godine, kao muška dvorazredna pučka škola u privatnoj zgradi obitelji Buzolić u predjelu zvanom Pantera.

Škola je u toj zgradi radila od 1848. do 1882 godine, a nakon toga preseljena je u susjednu zgradu obitelji Sfarčić, u kojoj se nastava izvodila do 1901. godine. Nastava je bila na talijanskom jeziku do 1890. godine, a od 29. travnja 1878. godine je uveden hrvatski jezik.

Kada se govori o školi u Milni u tom vremenu važno je napomenuti kako su postojale dvije škole u dvije zasebne zgrade. I to muška, dvorazredna i ženska jednorazredna škola smještena u maloj kućici u predjelu zvanom Žalo. Na mjestu nekadašnje ženske škole sagrađena je godine 1901. nova školska zgrada, to je bratimska kuća za školsku djecu stanovništva Milne. Sagrađena je kao trokatnica u rekordnom roku od godine dana. Učinjeno je to vlastitim sredstvima i prihodima od zemlje i to doprinosima milnarana i crkvovinara, o čemu svjedoči spomen-ploča na pročelju zgrade.

You don't have permission to register